cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

Kuchnia/Żywienie


Przedszkole  posiada własną nowoczesną kuchnię i wykwalifikowany personel. Panie kucharki przygotowują smaczne, zdrowe i urozmaicone posiłki. Bogaty jakościowo  jadłospis uwzględnia potrzeby dzieci z alergiami pokarmowymi, dlatego przygotowywane są diety:

  • bezmleczne,
  • hipoalergiczne,
  • bezglutenowe,

 

W menu, zgodnym z obowiązującymi normami żywieniowymi, proponowane są:

  • świeże warzywa podawane jako surówki i w postaci gotowanej, oraz świeże owoce,
  • chleb żytni, razowy, pełnoziarnisty,
  • domowe wypieki,
  • własne produkty (pasztet, pieczony schab, pasta jajeczna, rybna, warzywna itp.)
  • jogurty naturalne, kefiry
  • wysokiej jakości mięso, wędliny i ryby,
  • nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, soczewica, groch

 

Zdając sobie sprawę z tego, że prawidłowy rozwój dziecka, zależy również od jego żywienia w przygotowaniu posiłków unikamy:

  • konserw mięsnych,
  • mielonek,
  • gotowych posiłków mięsnych i rybnych,
  • wody gazowanej,
  • nadmiernego stosowania soli,
  • używania ulepszaczy smaku i zapachu (kostki rosołowe, Vegeta, Jarzynka), zastępując je naturalnymi  przyprawami takimi jak majeranek, czosnek, bazylia, cząber, tymianek, papryka, i inne zioła.

 

W zakupie certyfikowanych produktów korzystamy  ze sprawdzonych dostawców i dbamy, aby dieta naszych dzieci była naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych.

 

Jadłospis dostępny jest  na tablicy w przedszkolu i na dzienniku elektronicznym przedszkola.